Παράδοση και παραλαβή της σημαίας από τον Διευθυντή  στη Σημαιοφόρο και τους Παραστάτες, ενώπιον όλου του σχολείου.

ΧρονικO 28ης ΟκτωβρIου

1η Σεπτέμβρη 1939 – το ρολόι του κόσμου χτυπά μεσάνυχτα. Η φασιστική Γερμανία εξαπολύει επίθεση στην Πολωνία. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος άρχισε, όπως είναι γνωστό, το Σεπτέμβριο του 1939. Οι Ιταλοί από καιρό προκαλούσαν διάφορα επεισόδια, με αποκορύφωμα τον τορπιλισμό του πολεμικού πλοίου «Έλλη» στις 15 Αυγούστου 1940. Όλα αυτά έδειχναν την απειλή που πλησίαζε την Ελλάδα.

28η Οκτωβρίου 1940 – Οι Ιταλοί σύμμαχοι του Χίτλερ ζητούν από τους Έλληνες «γην και ύδωρ». Η τότε ελληνική κυβέρνηση, κάτω από την πίεση της λαϊκής θέλησης απαντά στο τελεσίγραφο του Μουσολίνι με γενική επιστράτευση. Η Ελλάδα παρασύρεται στη δύνη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αρχίζει η σύγκρουση στην Αλβανία. Κάτω από αντίξοες συνθήκες ο ελληνικός στρατός μάχεται και κερδίζει νίκες. Η άμυνα γίνεται επίθεση. Οι ιταλικές ορδές απωθούνται 60 χιλιόμετρα μέσα στο αλβανικό έδαφος. Ο αιφνιδιασμός πέτυχε… Η Σοφία Βέμπο που το όνομά της συνδέθηκε με αυτήν τη χρυσή σελίδα της εθνικής μας ιστορίας, η τραγουδίστρια της νίκης, όπως ονομάστηκε, προκαλεί σκιρτήματα ενθουσιασμού με τα τραγούδια της που θυμίζουν ακόμα και σήμερα ανεπανάληπτες εποχές λαμπρής εποποιίας.

Απρίλης 1941 – Οι Γερμανοί έρχονται αποφασισμένοι να πετύχουν ό,τι δεν κατάφεραν οι σύμμαχοί τους. Η ελληνική άμυνα σπάει. Η ανίκητος στρατός της Αλβανίας συνθηκολογεί. «Κατηφόρισαν με σκισμένα χιτώνια, με παλιά τουφέκια. Δίχως ψωμί στο γυλιό, δίχως σφαίρες. Μόνο με μικρά οργισμένα ποτάμια κλείναν τα περάσματα πίσω τους. Είχαν βαδίσει μήνες πάνου σ’ άγνωστες πέτρες, πάνου στο χιόνι μαζί με τις ελιές τους και τ’ αμπέλια τους. ΄λλος άφησε κει ένα πόδι, ένα χέρι, άλλος άφησε ένα μεγάλο κομμάτι απ’ την ψυχή του, καθένας κι έναν ή πιότερους νεκρούς….», γράφει ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος. 

Στο βράχο της Ακρόπολης η γερμανική σημαία πληγώνει τις ψυχές των Ελλήνων. Ο φασισμός επιβάλλει την παρουσία του. Πείνα, στερήσεις, βασανιστήρια, εκτελέσεις προσπαθούν να κάμψουν το φρόνημα ενός λαού που «δε βολεύεται κάτω από ξένα βήματα». Συγκροτούνται οι πρώτες αντιστασιακές ομάδες, που αργότερα θα πάρουν παλλαϊκό χαρακτήρα. Θεριεύει η Εθνική Αντίσταση. Το όραμα της λευτεριάς γίνεται ορμητήριο ανταρτών που χτυπούν τον κατακτητή με κάθε τρόπο. Οι δρόμοι των πόλεων γεμίζουν με συνθήματα αγανάκτησης του λαού: «Κάτω ο φασισμός». Οι κατακτητές αντιδρούν σπασμωδικά. Ομαδικές εκτελέσεις. Καλάβρυτα, Καισαριανή γίνονται τόποι θυσίας. Η λευτεριά κατακτάται με αίμα. Οι Έλληνες ενώνουν τον αγώνα τους με τους λαούς όλου του κόσμου που δοκίμασαν τη φασιστική κτηνωδία.

6 Ιούνη 1944 – Οι σύμμαχοι ανοίγουν το Δυτικό Μέτωπο, με την απόβαση στη Νορμανδία. Οι γερμανικές δυνάμεις κτυπιούνται σε Ανατολή και Δύση.

12 Οκτώβρη 1944 – Οι Γερμανοί υποχωρούν από την Αθήνα. Η γαλανόλευκη κυματίζει στην Ακρόπολη. 

ΠΗΓΗ : SLIDESHARE